KHAS UNTUK DRIVER MOTORSIKAL

7:35:00 PM

assalamualaikum.
selamat sejahtera.



mula-mula sekali ingin memohon maaf sekiranya tajuk aku tu ada
kesalahan tatabahasa.
apa yang harus dipanggil untuk mereka yang bawak motorsikal ni ea.?
abaikan saja, kita panggil sahaja driver motorsikal.
okeh..kita terus sahaja kepada isi-isi penting :


1. helmet : merupakan satu alat /  perkakasan yang direka untuk melindungi kepala daripada hentakan.ianya dipakai di kepala manusia dan bukannya tempat lain seperti, kepala lutut mahupun raga motorsikal.


2. beri laluan kepada kenderaan lain : janganlah kita tamak sangat bawak motor duk kat tengah-tengah jalan pulak, time kenderaan lain takde takpe, tapi bile dah ade kenderaan tu, bergerak la sikit ke tepi. kita naik honda tayar dua je, orang lain tayar 4, 8, 16. jadi berhemah lah kita di jalan raya.


3. cilok-mencilok : jangan melakukan aktiviti ini secara merbahaya, lakukannya secara berpada-pada dan berhati-hati supaya kita dapat mengelakkan diri kita dan pengguna jalan raya lain daripada kejadian yang tidak diingini.


buat masa sekarang itu sahaja, isi-isi penting yang berjaya dikupas.
hahaha. sungguhpun begitu, sekiranya anda memiliki pengedar organ-organ spare, mahupun nyawa spare,
anda bolehlah mengabaikan segala nasihat diatas.
sekian.


pesanan penaja : pandu cermat, kita selamat.

You Might Also Like

24 kutukan membina...

  1. emaxoxo : haha..penunggang motorsikal..
    hahaha.baru dapat..dem..
    :D

    ReplyDelete
  2. chemay pon penunggang motorsikal jugak.
    tp tau bagi laluan dekat orang lain untuk lintas.
    tp kadang2 bila chemay bawak kereta.
    ada pulak penunggang motorsikal yang bawak motor kat tengah2 jalan.
    tak reti ke tepi.
    rasa nak langgar je mtor dia tau
    -.-

    ReplyDelete
  3. chemay : hahah..langgar je..kasik pengajaran cikit.
    hahaha.
    :D

    ReplyDelete
  4. wuyooo.. leh jadi driver motosikal yang berhemah dan berjaya nih.. hahaha... :P

    ReplyDelete
  5. wuyooo.. leh jadi driver motosikal yang berhemah dan berjaya nih.. hahaha... :P

    ReplyDelete
  6. wuyooo.. leh jadi driver motosikal yang berhemah dan berjaya nih.. hahaha... :P

    ReplyDelete
  7. wuyooo.. leh jadi driver motosikal yang berhemah dan berjaya nih.. hahaha... :P

    ReplyDelete
  8. ada satu blog aku nmpk dia tulis penunggang motosikal = balapan liar..haha..tp utk mat rempit je..haha

    ReplyDelete
  9. syrupmasin : haha..fevret subjek, BM(Penulisan).

    nur farah hani : haha..itu cita-cita den.

    rozuan ismail : baru dapat..tadi xsampai lagi istilah tu.

    faiz : hahaha..istilah baru tu..

    sugar2 kapas strawberry : biar cepat asal selamat.
    :D

    ReplyDelete
  10. yantzyanttie : huhu..drive motor gak la tuu.
    ;p

    ReplyDelete
  11. boleh jadi instructor kat class memandu ni. hee :)

    ReplyDelete
  12. farhanah mokthar : memang tu cita2 sejak kecik.
    :D

    ReplyDelete
  13. ade eh org de spare part..hahahah!okcomel.

    ReplyDelete
  14. cik helena : huhu..kalau ade.
    :D

    ReplyDelete
  15. Jadilah pembonceng motosikal yang baik hati~~~

    ReplyDelete
  16. selain itu..helmet juga di gunakan untuk elak kena saman..ekeke :0

    ReplyDelete
  17. taliff : haha..oke..

    hati batu : betul tu..bukan untuk keselamatan.
    :D

    ReplyDelete