KEBURUKAN BILA TAKDE LETRIK

8:06:00 AM

assalamualaikum.
selamat sejahtera.

apa khabar rakan-rakan di pagi jumaat yang tenang ini.?
diharapkan dalam keadaan sihat semuanya.
pada hari yang berbahagia ini, ingin diceritakan mengenai keburukan "blackout" yakni terputus
bekalan elektrik.
perkara ini sememangnya biasa berlaku bukan.?
akan tetapi, sedarkah kita mengenai keburukannya..?
di sini akan ku senarai pendekkan beberapa daripada keburukan tersebut.

1. suasana akan menjadi hura-hara dan kacau-bilau.
bayangkan apabila lampu isyarat di sebuah simpang yang sangat sibuk. hal ini akan mengakibatkan setiap pemandu memenuhi simpang tersebut tanpa rasa bertimbang rasa
terhadap pemandu lain. 















hampir kesemua pemandu buat ini macam, bas, kereta, lori, van sekolah, motorsikal pon same. disebabkan polis traffik masih belum tiba di tempat kejadian, 
huru-hara itu berlangsung untuk tempoh masa yang agak lama ditambah pula dengan 
irama dan melodi dari hon-hon kenderaan yang tersangkut di simpang tersebut.

2. aku terpaksa balik awal dari opis.
disebabkan kerja ku bergantung seratus dua puluh peratus kepada komputer riba, apabila "blackout" aku tidak bisa melaksanakan kerjaku. memburukkan lagi situasi, apabila bateri komputer riba ku yang suda uzur yang hanya mampu bertahan untuk beberapa minit.
ingat aku suka ke balik-balik awal nie.hahahahah.

pesanan penaja : aku pown turut tidak bertimbang rasa semasa berada di simpang berkenaan. takkan kita nak tunggu, orang lain semua duk  berebut.kan..kan..kan..?

You Might Also Like

18 kutukan membina...

  1. ooo...cuti sebab blackout yer (:

    ReplyDelete
  2. huda : haha..bukan..kami ore kelate, jumaat sabtu cuti..
    :D

    ReplyDelete
  3. hehe...bile blackout sibuk cari lilin...

    ReplyDelete
  4. arief pulang awal takkan tak best kot..l hmmm

    ReplyDelete
  5. yg nbor 2 tue bkan keburukan tp kebaikan...hehe...pnah jd kat ktorg...dapat balik awal sbb blackout dan d jangka elok 3 jam pastue...masa tue baru pukul 3

    ReplyDelete
  6. catwalking here...
    hahaha... tak dok api ko??? guano...

    jom wakilkan negeri masing2 utnuk kempen earth hour di blog saya...

    http://aazzrruull.blogspot.com/2011/03/earth-hour-jom-tutup-lampu-pada-26-mac.html

    ReplyDelete
  7. kalo blackout malam2 butanak lepas hajat sangatla terbantut ;p

    ReplyDelete
  8. "ingat aku x suka ke balik-balik awal nie."

    hahaa..

    ReplyDelete
  9. jimat letrik wei bila tadak letrik.... he he.....

    ReplyDelete
  10. ececey... konon ta suka balik awal padahal da melompat lompat sebab suka...

    kan kan.. ahahahaha.. xd

    p/s:- anda memang bukan seorang pemandu y bertimbang rasa.. :P

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. faiz : haha.betul2..lilin sangat penting ketika itu.

    lily : xbest pown.hahaha..

    i3na : xbest..kami xminat..

    zura : kalau pukul 3 da kire lewat tuuu.hoho...

    azrul azmi : xbayar bil api kali gu..
    hahah

    ardinihumaira : hahah..pernah mengalami situasi itu..
    :D

    wert : sibok saja...

    cikpia : xde jimat2 pown.hahaha..

    nur farah hani : kami seorang yang berdedikasi dalam tugasnya.
    :D

    d_tieah : tapi kalo xde air lagi parah kowt.
    :D

    ReplyDelete
  13. Ada lagi, bila xde letrik bnyk lagi maksiat la...kan glepa...ha3

    ReplyDelete
  14. pentingkan diri dulu sblum orang lainn

    ReplyDelete
  15. decrewz : huhu..betui3..

    pinqib : aah..manusia emangnya begitu.
    :D

    ReplyDelete
  16. itu keburukan, kebest-annya pula bila blackout: boleh main bayang-bayang mcm wayang kulit.. itupun kalau dalam rumah.

    ekeke.

    ReplyDelete