MACAM MANA AKU DAPAT KENAL NUFFNANG

9:30:00 PM

salam.
selamat sejahtera.


pada malam yang hening ini, ingin aku berkongsi mengenai perkenalan aku dengan nuffnang.
korang kenal nuffnang nih macam mane..?
bagi aku yang sedikit rabun IT pada masa itu tidak mengetahui apa-apa mengenai nuffnang.
tapi apa yang aku tahu, kita boleh menjana pendapatan menerusi blogging, tetapi aku tidak mengetahui mediumnya.


pada 1 ketika dahulu, semasa sedang giat menerjah blog rakan-rakan mamat hijau ini ternampak sesuatu seperti dalam rajah dibawah.






mamat hijau yang bersikap ingin tahu telah mengklik bende itu kerana hampir setiap blog yang disinggahnya terdapat logo itu.


setelah itu, keluarlah 1 halaman untuk 1 company, dan si mamat hijau ini telah mendaftarkan dirinya dan melakukan segala yang patut seperti meletak ads unit.


akan tetapi, mamat hijau ini mendapati para blogger saling klik-mengklik bende itu dan meninggalkan pesanan di shoutmix yang mereka telah klik "nuff".


mamat hijau yang tidak mengetahui apa-apa telah mengklik "nuff" itu dengan bersungguh-sungguhnya di blog rakan-rakan dengan harapan mereka akan mengkliknya semula di blog mamat hijau.


setelah beberapa purnama berlalu, barulah mamat hijau itu mengerti "nuff" yang dikliknya bagai nak rak dulu rupanya tidak memberi apa-apa pulangan kerana itu bukan iklan, tetapi hanyalah logo nuffnang yang terletak di sidebar blog rakan-rakannya.


tetapi kini, mamat hijau telah belajar daripada rakan-rakan bloggers mengenai nuffnang, dan telah masak dengan pantang-larang nuffnang.


pesanan penaja : panjang sungguh aku menaip ini malam. hentikan click-fraud.

You Might Also Like

39 kutukan membina...

  1. hai mamat hijau..sini minah ijau nak cakap semoga anda dapat kenal nuff dengan lebih dekat lagi..ahhaha

    ReplyDelete
  2. bidadarihijau : huhu..dalam proses.. ;p

    ReplyDelete
  3. nak tanya satu soalan boleh?
    emm mcm ne dia boleh jana duit? masih x fhm lagi lah.
    sekadar bertanya dan perasaan ingin tahu. :)

    ReplyDelete
  4. nunama : huhu..xreti sangat nk jawab nie..tapi basic nye, advertiser tu pilih blog kite untuk pamerkan iklan mereka..kowt.huhu..tanya pada yang expert..kui3.

    ReplyDelete
  5. me letak nufnang sekadar perhiasan sbb bila ada iklan keluar cam cool je page...walaupun tak pernah check brp amount...eh penah...dulu2...

    ReplyDelete
  6. Syima Syaz : huhu..same la..nampak macam meriah je blog kan..huhu.

    ReplyDelete
  7. adoiii bole plak mcm tu?? hahaha... sgt lucu, sgt xenti ktwa. trm ksi, hlg stress... hehehe

    ReplyDelete
  8. Cik Pija : haha.nak wat camner, rabun IT.. ;D

    ReplyDelete
  9. hahaha..sm la dla dulu..klakar kan ms mule2 blogging :P

    ReplyDelete
  10. ha ha.... akupun penah buat kerja bangang tu dulu..... siap suh kakak aku yang rajin masuk blog aku klik sama... padahal natang tu tadak apapun..... *malu*

    ReplyDelete
  11. sy nak tny.. kenapa nuff ni jarang kelihatan skarang ni ea.. cuti ka? hekhek..

    ReplyDelete
  12. yeah.... process of learning sentiasa ada dalam blogging.... ;-p

    ReplyDelete
  13. arief~
    ingat sy je rasa mcm awak rasa..
    hahahhaa

    ReplyDelete
  14. Pinky Pixie : sibuk study tuk final kowt.. ;p

    hazman aka species1980 : huhu..betul tu..

    nunama : same2.. :D

    aYu : haha..cikgu pown rase cam gitu...
    ;p

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah..kt berada di jalan yang benar..hihihihii

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah..kt berada di jalan yang benar..hihihihii

    ReplyDelete
  17. YONG AMIK MASA JUGA NAK KENAL nUUF NI.HAHHAA

    ReplyDelete
  18. MyZone~theUn4given : huhu..betul2..

    alinal lover : masa mengajar kita..
    :D

    ReplyDelete
  19. saya tak letak nuffnang :)

    tak wajib kan? HAHA

    ReplyDelete
  20. TUKANG KATA : xwajib..tapi direkemenkan. :D

    ReplyDelete
  21. Kahakahkah..oklah..dipendekkan cerita..sebenarnya nak klik kat mana ni.

    ReplyDelete
  22. fndrocka : kat tempat2 yang leh klik.huhu.

    ReplyDelete
  23. heheh glamer jugak mamat ijau nih ropanya...

    ReplyDelete
  24. tu nuffnang nak kempen company dia la, sbb tu dia x keluarkan iklan. hahaha

    ReplyDelete
  25. actually ilah slalu dgr psl nuffnang.. tp smpai skrg msh xbrapa nk phm2. hehe

    ReplyDelete
  26. kalo nak tulis panjang cam ni, brapa lame ek ambik mase?

    ReplyDelete
  27. aku da collect RM45, tp xnk cashout dulu, senyap2 je dulu, kumpul sampai ribu2 , bru cashout, bru aku nk wat entri pasal income aku dgn nuffnang. huhuhuhu . wish me luck ;)

    dengan youthsay plak aku da 3 kali cashout, total boleh la dlm RM245.

    ReplyDelete
  28. hahaha. kelaka je cara u story ;p bagus2 budak hijau dah insap hahaha ;p

    ReplyDelete
  29. babyblogger : huhu..betul gak tu..

    NurAqilah : xpe..leh belaja ag..kan..??

    hiid : haha..ade la dalam 2 3 tahun..

    redzuan : owang cakap, earning akan lekas naik lepas cash out..huhu..

    era_zierah : ade cket je..dalam 27++

    edaolala : budak hijau da matang.. :D

    ReplyDelete
  30. tak best pun fraud click ni..silap haribulan rezeki tak berkat

    ReplyDelete
  31. khairolghani : betul2..

    PenuliS : terserempak kat stesen bus. ;p

    ReplyDelete