LAN

10:19:00 PM

salam.
selamat sejahtera.

malam ini tak mau intro.
teros kepada cerita nye.
okeh..?


di sebuah desa,
ade seorang insan b'gelar Ramlan a.k.a Lan.
Lan b'usia awal 20-an, sedang belajar di sebuah IPT di negara ini.
dia sangat gigih belajar kerana ingin membantu keluarganya.
dia m'miliki sebuah k'hidupan yang selesa, biase, macam insan lain di dunia ini.
Lan seorang yang periang, mudah b'gaul dengan
sahabat-handai dan sangat menyayangi keluarganya.
tetapi di sebalik semua itu, tidak siapa yang tahu bahawa
hati Lan yang riang di luar, sangat rapuh di dalam.
tiada siapa yang mengetahui kesedihan yang dirasai Lan.
Lan telah kehilangan ibunya ketika usianya baru mencecah 2 tahun.
segala memori b'sama ibunya hanya dapat disaksikan dalam
b'berapa kepingan foto yang usang.
MySpace
sejak itu, Lan dijaga oleh ayahnya dan dibantu oleh saudara-mara nya.
Di kampus, hati Lan sering terusik perasaan sedih tatkala teman-teman
m'hubungi ibu mereka di kampung. Begitu juga di kampung, hati nya sering
diselubungi awan mendung apabila mendengar ungkapan "emak", "ibu",
"ummi", "mama" dan lain-lain lagi.
hanya Tuhan saja yang mengerti perasaan Lan ketika itu.
Dia berasa semakin sedih apabila melihat t'dapat
anak-anak yang tidak menghormati ibu mereka,
mereka tidak pernah bersyukur dengan nikmat yang diberikan itu.
Oleh kerana keadaan yang tersangat selesa dan
mewah menyebabkan ramai orang lupa betapa gembiranya memanggil gelaran "ibu" itu.
MySpace
Ternyata, Lan sangat merindui arwah ibunya,
hanya doa dapat dikirimkan kepada arwah ibunya.
Membesar tanpa kasih sayang seorang ibu tersangatlah sukar bagi Lan,
namun Lan tetap b'syukur kerana memiliki seorang bapa
yang sangat mengambil berat terhadapnya.

pesanan penaja : sayangi keluarga anda dan bersyukur dengan segala nikmat yang diberi.t'jumpe citer Lan ni kat mane ntah tadi..hohoho..
MySpace



You Might Also Like

38 kutukan membina...

  1. hee~~pesanan penaja diterima.. wee~~

    ReplyDelete
  2. yer lah sebab anda kata sayangi keluarga.. so mestila kena terima.. lalala...

    btw saya first!! hak3.. bangga sekejap.. :P

    ReplyDelete
  3. Nur Fara

    aik..owang yang same kah ni...
    aduss..
    thanks..rajin kamu bagi komian..

    ReplyDelete
  4. hak2.. yer orang yang sama.. saya memang rajin.... lalala..

    okeys.. sama sama :P

    ReplyDelete
  5. semua yang jadi mesti ada REASON!

    ReplyDelete
  6. bengong nate nih!!! oghe dok jauh gitumo nge family, dio glenyar wak entri pasa mok la pulok.... nie aku doh homesick nie podio nok tanggung...???

    doh la mok aku nok gi london seminggu.... sob sob!!!

    ReplyDelete
  7. lebih kurang je dgn hidup aku...
    aku hidup tanpa mak masa umur 3 tahun..dan lagi malang xde langsung gmbr2 ibu aku...
    tu la sape2 yg masih ada ibu..hargai ibu anda...

    ReplyDelete
  8. .s.o.f.i.a.

    nape t'tibe lak kasik kat aku "bengong + nate"
    .......
    :|

    ReplyDelete
  9. sugar2 kapas strawberry

    ye..
    sabar lah Lan..

    ReplyDelete
  10. nas aliff

    xah..
    ni kisah Lan.
    jumpe lam document tadi.

    ReplyDelete
  11. missSenget

    citer tu lain tahun..
    huhu..

    ReplyDelete
  12. Sayangilah mereka sementar mereka masih ada...dah takde nanti menangis airmata darah pun tak guna...

    ReplyDelete
  13. mudah2an kita menjadi anak2 yg mengenang budi smpi hjg nyawa.amen.

    ReplyDelete
  14. hidup ni tak bermakna klu tnpa ibubape..

    ReplyDelete
  15. ha ha.... tacing pulok!!! aku memang macam nie, jangan amik ati.... aku tengah homesick nie!!! tak merasa laie berbuka kat umah ngan parents...... ko bukak citer camnie plak!!!!!

    ReplyDelete
  16. noor afzan

    betui3..
    sayangilah semua.

    ReplyDelete
  17. hanya setelah tiada org tersebut br kite th betapa berharganye kehilangan itu...

    malware alert tue ape...agak dungu sikit psl IT nie...hihihi...

    ReplyDelete
  18. Zura

    em2..betul tu..
    ntah la..
    nak cakap pown xreti..
    xtawu sangat..
    huhu.

    ReplyDelete
  19. erm...virus ke..?

    abis tue nk kena removelah banner GB tue...effect kat blog ke...??

    ReplyDelete
  20. pesanan penaja? siapa penaja tersebut? keluar tv tak iklan nih? :P

    ReplyDelete
  21. Zura

    remove je..
    xde effect ape pown.
    jangan risau.

    ReplyDelete
  22. this story ekceli about urself rite?
    i knew it..

    ReplyDelete